Orang Oetan – Lees mijn gedachten…

This blogpost in English (link)

Orang-Oetan - Lees mijn gedachten

Orang-Oetan – Lees mijn gedachten

Orang-Oetan, met een peinzende blik –  gefotografeerd in Apenheul Apeldoorn, juli 2014.

Orang-Oetans

Quote:

“De naam orang-oetan is afkomstig van het Maleise Orang Hutan, dat bosmens betekent. Orang-Oetans zijn mensapen die voorkomen in Indonesie. Het geslacht telt twee soorten: de Borneose orang-oetan (Pongo pygmaeus) en de Sumatraanse orang-oetan (Pongo abelii) – Ze komen respectievelijk voor op de eilanden Borneo en Sumatra.

Deze apen hebben lange armen en roodachtig, soms bruin haar. Sommige (maar niet alle) volwassen mannetjes  hebben wangplaten die groter worden naarmate ze ouder worden.
Orang-oetans leven voornamelijk in bomen. Ze zwemmen niet, maar sommige Borneose orang-oetans waden soms wel. Het voedsel van de orang-oetan bestaat voornamelijk uit vruchten, boomschors en insecten, vooral mieren. Ze zijn erg intelligent.
Orang-oetans maken elke dag een nieuw nest om te slapen, waarbij ze blijk tonen van een goed bouwkundig inzicht. Dit moet ook wel aangezien mannetjes wel 80 kg kunnen wegen en het nest zich op een hoogte van 30 m kan bevinden. Een nest wordt in amper vijf à zes minuten gebouwd. Bij het zoeken naar geschikt bouwmateriaal kiezen ze doelbewust voor verschillende soorten takken: dikke takken voor stevigheid, dunne taken voor veerkracht en takken met bladeren voor de zachtheid. Zo bleek het nest in het centrum buigzamer dan aan de randen, wat het nest extra comfortabel en veilig maakt.

Conservatie status
De leefomgeving van de orang-oetans is de afgelopen jaren sterk afgenomen door ontbossing en houtkap, mijnbouw en bosbranden. Ook worden illegaal jonge orang-oetans gevangen om als huisdier te worden verkocht. Meestal schieten de jagers de moeder dood om het jong te kunnen vangen. Beide soorten komen dan ook voor op de rode lijst van bedreigde diersoorten (IUCN). De Borneose orang-oetan is bedreigd en de Sumatraanse orang-oetan is met uitsterven bedreigd.” Bron: Wikipedia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s